5 juni 2012 Hou grip op uw eigen financien.

2e kwartaal 2012
Onderwerpen
Uw recht op televisie of juist goed verzekerd?

Steeds meer woninginbraken

Studenten en geld: altijd te weinig?

Overdracht kapitaal wordt makkelijker

 


 
Disclaimer

Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.


Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij:

Wat was het heerlijk, het mooie weer van de afgelopen tijd. Nu krijgen we volgens de voorspellingen weer wat wolken en een drup regen. Hoe lang die duurt weet niemand, want de voorspellingen veranderen vrijwel dagelijks. Hetzelfde geldt voor de economie: hoe lang de crisis nog duurt, kan niemand zeggen. Wel worden er allerlei maatregelen genomen om de gevolgen te beperken. Zoals ook u zich kunt voorbereiden op uw eigen (financiële) toekomst. Ons advies kan u daarbij helpen. In deze nieuwsbrief leest u er meer over.
Uw recht op televisie of juist goed verzekerd?   Steeds meer woninginbraken  
Ongetwijfeld kent u mr. Frank Visser, de Rijdende Rechter. Zijn populaire programma wordt door meer dan een miljoen kijkers per aflevering bekeken. Een bijzondere prestatie voor een programma dat al zeventien (!) jaar op de televisie te zien is. Met dank aan de vele conflicten waar wij Nederlanders in verzeild kunnen raken.

Want voor veel kijkers is het een vorm van leedvermaak; ze verlekkeren zich aan de sores van een ander. Een fikse burenruzie, een conflict met een aannemer of een probleem met de overheid, allemaal vervelende situaties waar die arme hoofdrolspelers en zijn beland en waar ze niet meer uit komen. Gelukkig dat het alleen anderen overkomt…

Maar wat nu als ú nu eens juridische hulp nodig heeft? Met een rechtsbijstandverzekering weet u zich verzekerd van deskundige juridische hulp. Voor een fractie van de kosten van een advocaat gaat een juridisch specialist voor u aan de slag om uw recht te halen. Daarbij kunt u zelf bepalen wat u wel en niet verzekert. En: u bent niet afhankelijk van de vraag of uw geval interessant genoeg is voor de televisie!


Recent werd bekend dat er de afgelopen jaren steeds meer woninginbraken plaatsvinden. In 2011 bedroeg de stijging maar liefst zeven procent en kwam het aantal inbraken in woonhuizen uit op meer dan 64.000. Dat betekent dat elke dag in 175 woningen wordt ingebroken.

De politie heeft daarom besloten dat het oplossen van woninginbraken een hoge prioriteit krijgt in de opsporing. Het streven is om 25% meer daders op te pakken dan nu het geval is. Voortaan worden alle inbraken uitvoerig onderzocht en gaan agenten meer surveilleren in buurten waar vaak wordt ingebroken.

Maar zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus zorg ervoor dat u goed hang- en sluitwerk heeft gemonteerd. Ook dievenklauwen en anti-inbraakstrips helpen te voorkomen dat uw woning door een ongenode gast wordt ‘bezocht’.

Mocht het u toch een keer overkomen, dan is het goed dat uw inboedel afdoende verzekerd is. Als specialist in verzekeren kunnen wij u helpen om de juiste inboedelverzekering te kiezen. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op.


Studenten en geld: altijd te weinig? 
Nu de eindexamens van de middelbare scholen zijn afgelopen, begint voor veel leerlingen een nieuwe periode in hun leven: die van de studie. En als je studeert, moet je bijna wel gaan werken om rond te kunnen komen. Toch zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je als student niet op een houtje hoeft te bijten.

Studenten die werken hebben namelijk in de meeste gevallen recht op belastingteruggave. Maar dan moeten ze natuurlijk wel aangifte doen! Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat ruim 12% van de studenten dat niet doet. En uit datzelfde onderzoek blijkt dat bijna een op de vijf studenten geen zorgtoeslag ontvangt. Terwijl het niet aannemelijk is dat zo’n grote groep teveel verdient om hiervoor in aanmerking te komen.

Veel studenten zullen hun verzekering, zoals de zorgverzekering, via internet afsluiten. Voor hen is dat gesneden koek; snel geregeld en lekker goedkoop. ‘Ik heb toch nooit wat’ is dan de gedachte. Toch is het in veel gevallen zinvol om een goed advies in te winnen. Per saldo, dankzij de zorgtoeslag, is de student dan beter verzekerd en nog voordeliger ook!

Wilt u hier meer over weten, of over de mogelijkheden om te sparen voor de studie van uw kind? Neem gerust contact met ons op.


Overdracht kapitaal wordt makkelijker 
Vanaf 1 juli wordt het makkelijker om uw kapitaal over te dragen van de ene financiële instelling naar een andere. Dat zijn de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond van Verzekeraars (VvV) overeengekomen. Per 1 januari 2013 zijn de afspraken bindend voor alle financiële instellingen die zijn aangesloten bij de NVB en het VvV.

In de afspraken staat dat de overdracht van kapitaal binnen 14 dagen moet plaatsvinden nadat de aanvraag correct is ingediend. Ook heeft u recht op een vergoeding wanneer die termijn niet wordt gehaald. Deze is gelijk aan de wettelijke rente, die op dit moment vier procent bedraagt.

Dit betekent dat het voor u eenvoudiger wordt om bijvoorbeeld de waarde die u heeft opgebouwd met een beleggingslijfrente bij een verzekeraar om te zetten in een spaarlijfrente bij een bank. Dit kan handig zijn als u meer zekerheid wilt over de waarde van uw kapitaal, zoals voor uw pensioen.

Maar let op: in sommige gevallen zitten er fiscale gevolgen aan kapitaaloverdracht. Daarom is het verstandig u goed te laten informeren wat in uw geval de beste optie is. Wilt u meer weten? Onze specialisten helpen u graag!

Meer weten over…
…uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.
Aeilkema & partners © 2014