Weer veel te vertellen over belangrijke financiële ontwikkelingen!

 

Weer veel te vertellen over belangrijke financiële ontwikkelingen!

 

 
 

Onderwerpen

4e kwartaal 2013

 
     
 
 

Voorwoord

 
De nasleep van Prinsjesdag is meestal interessanter dan de derde dinsdag in september zelf. Want na de presentatie van de miljoenennota begint het politieke spel, in de vorm van de debatten over de begroting. Inmiddels ligt er een Herfstakkoord, waarmee men voortborduurt op het eerder gesloten Sociaal Akkoord. Hoe dit nieuwe akkoord uitwerkt, daar zijn de geleerden het nog niet over eens en het kan nog wel even duren voordat die duidelijkheid er wel is. Tot die tijd informeren wij u, zoals u van ons gewend bent, met deze nieuwsbrief over belangrijke ontwikkelingen op ons vakgebied. Wij wensen u veel leesplezier.

 

 
 

Hoe zit het met de pensioenen?  

 
We hebben u beloofd om u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in ons pensioenstelsel. In dit artikel borduren we voort op deze belofte: De plannen van het kabinet om het pensioenstelsel te hervormen, zijn gestrand in de Eerste Kamer. Voorstanders van de kabinetsplannen spreken van een gemiste kans. Tegenstanders, waaronder de pensioenfondsen, zijn tevreden.

De plannen van het kabinet hielden kort gezegd in dat het percentage van het loon waarmee werknemers belastingvrij pensioen opbouwen, omlaag zou gaan van 2,25 naar 1,85 procent. Hierdoor stijgt het belastbaar inkomen, wat extra belastinginkomsten betekent. De verlaging is volgens het kabinet mogelijk doordat we steeds ouder worden, en we dus over een langere tijd pensioenpremie betalen. Doordat de wet door de Eerste Kamer is verworpen, is het nog niet zeker hoe ons pensioenstelsel eruit komt te zien.

Natuurlijk bent u niet afhankelijk van ons Kabinet om gericht te werken aan vermogensopbouw om daar na pensionering van te genieten. Wilt u zaken in eigen handen nemen en niet (te) afhankelijk zijn van uw pensioenfonds, neemt u dan contact met ons op. Er is meer mogelijk dan u wellicht weet!

 

 
 

Extra aflossen? Het kán interessant zijn!  

 
Deze vraag zal bij velen spelen: zal ik nou wel of niet extra aflossen op mijn hypotheek? Of is het toch interessanter om het geld op een spaarrekening te laten staan? Er vinden momenteel interessante ontwikkelingen plaats bij hypotheekverstrekkers die maken dat deze vragen niet 1,2,3 zijn te beantwoorden.

Verschillende hypotheekverstrekkers hebben besloten om de regels voor vervroegd aflossen te versoepelen. Hoewel dit niet voor iedere huizenbezitter financieel voordeel oplevert, kan het toch een aantrekkelijke optie zijn. We leggen het u uit: Over een hypotheekschuld betaalt u rente die, onder bepaalde voorwaarden, fiscaal aftrekbaar is. Over uw spaarsaldo ontvangt u juist rente, waarbij u boven een bepaald bedrag rendementsheffing verschuldigd bent. Daarom zijn er verschillende factoren die een rol spelen bij de vraag of extra aflossen voor u interessant is:

  • Is uw hypotheek (volledig) aftrekbaar?
  • Welke hypotheekvorm heeft u?
  • Hoe hoog is de hypotheekrente die u betaalt?
  • Hoe hoog is uw inkomen?
  • Beschikt u over spaargeld?
  • Hoe groot is uw spaarbedrag en hoeveel rente ontvangt u daarover?

 Uit ervaring weten wij dat dit meer is dan een complexe berekening. Want u moet zich ook afvragen of u bereid bent (een deel van) uw spaartegoed te gebruiken om uw hypotheek af te lossen. Want als u aflost, kunt u het geld nergens anders voor gebruiken, maar het zorgt er wel voor dat uw schuld lager wordt. Komt u er niet uit? Maak dan snel een afspraak. Wij helpen u een weloverwogen keuze te maken.

 

 
 

Aanvullende zorgverzekering: ja of nee?  

 
U weet het, dit is de periode waarin we u adviseren om uw zorgverzekering weer eens kritisch tegen het licht te houden. Diverse verzekeraars hebben hun premies voor 2014 al bekend gemaakt. Daarbij blijken vooral de aanvullende verzekeringen het verschil te maken.

Bij een aanvullende zorgverzekering speelt altijd de vraag of u de kosten van een behandeling zelf kunt en wilt betalen. Stel dat u een bril nodig heeft, die u in totaal 260 euro kost. Verder verwacht u een wortelkanaalbehandeling te moeten ondergaan. Kosten: 450 euro. De premie voor de aanvullende verzekering bij uw zorgverzekeraar die deze behandelingen vergoedt, bedraagt 70 euro per maand. Dan betaalt u dus in totaal 840 euro premie. Dat is meer dan de verwachte kosten: die bedragen 710 euro. Het lijkt er in dit geval dus op dat een aanvullende verzekering niet aan te raden is.

Het lastige is natuurlijk dat u vooraf niet met zekerheid kunt bepalen welke zorg u nodig gaat hebben. Een vergelijking van vergoedingen is bovendien niet eenvoudig, omdat verzekeraars hun aanvullende polissen verschillend opbouwen. En er zijn meer aspecten van belang, zoals hoe een verzekeraar declaraties afhandelt. Kortom, of u een aanvullende zorgverzekering moet afsluiten is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wilt u hierover van gedachten wisselen? Neem gerust contact op met ons. Wij helpen u graag verder.

 

 
 

Aantal claims stijgt: voorkom inbraak  

 
Nederlandse huishoudens hebben fors meer inbraakclaims ingediend bij hun verzekeraars, zo heeft het Verbond van Verzekeraars berekend. In 2012 werden iedere maand ruim 3.500 claims ingediend, waar dat aantal in 2008 nog op 2.500 lag; een flinke stijging dus. Uit een ander onderzoek bleek dat de gemiddelde schade per inbraak bijna 3.000 euro bedraagt. Om nog maar te zwijgen van de stress en rompslomp die een inbraak teweeg brengt.

Uit het onderzoek bleek ook dat tijdens de donkere wintermaanden aanzienlijk vaker wordt ingebroken dan in de lente en zomer. Alle reden dus om ervoor te zorgen dat inbrekers bij u geen kans maken. Enkele eenvoudige maatregelen:

  • installeer een ‘schriklicht’ met een bewegingssensor;
  • monteer dievenklauwen en hang- en sluitwerk met het SKG-keurmerk;
  • sluit ramen en deuren;
  • schaf een alarminstallatie aan.

 De ervaring leert dat deze maatregelen de kans op een inbraak aanzienlijk verkleinen. Als het u dan toch overkomt, kunt u maar beter goed verzekerd zijn. Bij ons kunt u terecht voor een passende woonverzekering, tegen een scherpe premie. Vraag ons gerust om een deskundig advies.

 

 

Aeilkema & partners © 2014