Eindleeftijd Duitslandhypotheek omhoog naar 80 jaar.

Kabinet gaat weer invloed hebben op uw portemonnee

Onderwerpen

e kwartaal 2013

Eindleeftijd Duitslandhypotheek omhoog naar 80 jaar.

De eindleeftijd voor de Duitslandhypotheek is verhoogd van 65 naar 80 jaar. Vanwege de verplichte looptijd van 15 of 20 jaar is daarmee de uiterste aanvangsleeftijd voor de 20 jarige variant 60 jaar en voor de 15 jarige variant 65 jaar.

De actuele rentepercentages zijn:  

15 jarige looptijd de eerste   9 jaar een rente van 2,85% en resterende 6 jaar 1,5%
20 jarige looptijd de eerste 12 jaar een rente van 3,10% en resterende 8 jaar 2,25%

Plannen kabinet niet slim  

Onlangs werd bekend dat het kabinet plannen heeft om ‘beklemde vermogens’ vrij te maken. Het komt erop neer dat mensen het geld dat in hun levensverzekering zit, kunnen opnemen om hun hypotheek af te lossen. De plannen van het kabinet zijn bedoeld om de economie te stimuleren. Bovendien is de overheid dan minder geld kwijt aan hypotheekrenteaftrek.

Op zich een aardig idee, zo lijkt het. Stel, u lost 10.000 euro af bij een rente van 5%, dan bespaart u 500 euro per jaar. Maar u profiteert niet meer van de hypotheekrenteaftrek, dus netto is de besparing al veel minder. U bouwt minder kapitaal op over de resterende looptijd, zodat u met een schuld kan komen te zitten. En laten we eerlijk zijn, het geld komt niet in de economie als het wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen; het vloeit in de kassen van de banken.

Natuurlijk zitten er ook positieve kanten aan het extra aflossen op uw hypotheek. Zo verlaagt u het risico op een restschuld en als u inkomstenbelasting betaalt in box 3 kunt u de belastingdruk verlagen. Of dit het geval is, is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden. Aarzelt u niet om ons hierover te raadplegen, veel van onze klanten zijn u al voorgegaan. Wij laten u graag zien of het eerder aflossen van uw hypotheek interessant voor u kan zijn.

Pas op met ‘snelle kredieten’  

Als u voor een grotere uitgave staat maar krap bij kas zit, kunt u het beste eerst even sparen. Maar helaas kan dat niet altijd: stel, uw koelkast begeeft het. Dan wilt u toch snel een nieuwe! Dan kan een lening of een krediet een oplossing zijn.

Maar pas op met wie u in zee gaat. Een snel krediet kan u veel geld kosten wat u op de lange termijn zult betreuren.

De AFM, de waakhond van de Nederlandse financiële markten, houdt toezicht op iedere aanbieder van financiële producten. Soms blijkt dat niet iedere aanbieder zich aan de regels houdt. Daarom waarschuwde de AFM onlangs om niet met Ookgeldlenen.nl, Kredietjeaanvragen.nl en Geldlenenkanhier.nl. in zee te gaan. Deze aanbieders hebben geen vergunning en brengen hoge kosten in rekening. En dat is niet in uw belang!

We kunnen het niet genoeg benadrukken: laat u niet verleiden door mooie folder op de mat over goedkope kredieten. Of snelle internetsites die u trachten te verleiden. Als kantoor zien we helaas nog te vaak klanten die in deze goedkope reclamepraatjes trappen en later met de kosten zitten. Torenhoog vaak! Vraag ons altijd om mee te kijken met uw keuze. Wist u bijvoorbeeld dat het verschil in rente kan oplopen tot wel 8%? Maak dus een bewuste keuze!

Verzekeraars discrimineren?  

Impuls, de vereniging voor volwassenen met ADHD/ADD en soortgelijke stoornissen, vindt dat verzekeraars mensen met zo’n aandoening discrimineren. De vereniging heeft naar eigen zeggen tientallen meldingen gekregen van leden die vanwege hun gedragsafwijking geen uitvaart-, auto- of arbeidsongeschiktheidsverzekering konden afsluiten, of alleen tegen een veel hogere premie.

Daar is niets vreemds aan: het is heel gebruikelijk dat verzekeraars een inschatting maken van de risico’s die een verzekerde loopt, want aan de hand daarvan wordt de premie bepaald. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met leeftijd, woonplaats of andere factoren zoals de gezondheidstoestand van naaste familieleden. Nu zijn er veel verschillende verzekeraars met ieder hun eigen beleid. Waar de ene verzekeraar alleen een opslag op de premie rekent, hanteert een andere een beperkende clausule en weer een ander weigert de verzekerde zonder meer.

Het kan dus nogal een verschil maken bij welke verzekeraar u een aanvraag indient. Wij kunnen u daarbij helpen. Want dankzij onze kennis en ervaring hebben wij inzicht in de voorwaarden van vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen. Daarmee zorgen wij voor een passende dekking tegen een scherpe premie voor al onze klanten. Want daar gaat het uiteindelijk om.

Ruitschade vergoed?  

Bij de meeste autoverzekeraars mag u uw autoruitschade alleen laten herstellen door gecontracteerde bedrijven. Wat betekent dat als u de ruit bij een ander bedrijf wilt laten herstellen, dat u in veel gevallen een eigen risico moet betalen. Een aantal verzekeringsmaatschappijen vergoedt zelfs helemaal niets!

Dit is geen vreemde constructie, alleen niet iedere verzekerde staat daar bij stil wanneer de voorruit beschadigd is. En als er dan een reparateur bij de bouwmarkt of de supermarkt staat, is het net zo handig om die ruit meteen te laten repareren. Met alle nare gevolgen van dien. Want als u al iets vergoed krijgt, kan het betekenen dat u uw no-claimkorting kwijt raakt.

Genoeg redenen dus om een goede afweging te maken bij het afsluiten van een autoverzekering. Wilt u een zo laag mogelijke premie? Dan heeft u misschien een hoger eigen risico. En wilt u zelf uw reparateur kunnen kiezen? Dan betaalt u waarschijnlijk iets meer. Heeft u vragen over uw autoverzekering, of wilt u een deskundig advies over de beste voorwaarden en de gunstigste premie? Vraag het ons: wij zijn u graag van dienst.

Aeilkema & partners © 2014