20 maart 2013 Voortdurende wijzigingen blijven uw aandacht vragen.

Voortdurende wijzigingen blijven uw aandacht vragen

Onderwerpen

1e kwartaal 2013

Voorwoord

Iedereen wacht op de eerste, warme zonnestralen. De lente begint en de positieve energie die het geeft kunnen we allemaal goed gebruiken! We doen er graag aan mee. In deze nieuwsbrief belichten we weer een paar interessante onderwerpen voor u. Heeft u hier vragen over, laat het ons weten. Wij helpen u graag verder.

Wees kritisch bij een studentenlening  

Studerende kinderen kosten veel geld en niet alle ouders hebben voldoende financiële middelen om de studie van zoon- of dochterlief te betalen. Verschillende banken bieden daarom speciale studentenkredieten aan. Voordeel is dat deze niet hoeven te worden afgelost zolang de studie nog loopt. Maar pas op: er zit wel een addertje onder het gras!

Want uit berekeningen blijkt dat de kosten van zo’n krediet enorm kunnen oplopen. In sommige gevallen betaalt een student zelfs meer aan rente dan het geleende bedrag! Dit komt doordat de bank tijdens de studie wel rente berekent over het geleende bedrag. De totale schuld wordt hierdoor steeds hoger en kan oplopen tot wel anderhalf keer het oorspronkelijke leenbedrag.

Een alternatief is een lening af te sluiten bij DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs. De rente die deze overheidsinstantie berekent, is namelijk aanzienlijk lager dan die van de banken. Nog voordeliger is het om te sparen voor de studie van uw kinderen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op.

Financiële zekerheid  

In deze roerige tijden zoekt u financiële zekerheid. Logisch. Steeds meer mensen verzekeren zich daarom tegen het risico van arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid. Verschillende verzekeraars bieden een dergelijke verzekering aan, onder uiteenlopende benamingen: Hypotheek Opvang Polis, Woonlastenverzekering of Hypotheekbescherming.

Dat deze verzekeringen in trek zijn snappen wij: de werkloosheid stijgt en verschillende grote bedrijven kondigden aan banen te schrappen. Veel mensen maken zich daarom zorgen over hun baan. Ook het risico dat iemand arbeidsongeschikt raakt is niet ondenkbaar. Dat maakt zo’n verzekering ook aantrekkelijk voor zelfstandig ondernemers.

Behalve de premie verschillen de voorwaarden voor een woonlastenverzekering van maatschappij tot maatschappij. Bij de ene verzekeraar is de duur van de uitkering bijvoorbeeld beperkt, terwijl bij een ander bepaalde risico’s zijn uitgesloten. Neem voor een goed advies contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over deze verzekeringen.

Kritisch naar de autoverzekering kijken, kan lonen  

De laatste maanden is autorijden voor consumenten een stuk duurder geworden, zo heeft het CBS becijferd. De belangrijkste boosdoener is de overheid: de btw is gestegen, de accijnzen op brandstof zijn verhoogd en de assurantiebelasting is een stuk hoger geworden. Dit alles heeft tot gevolg dat de aanschaf en het rijden van een auto aanzienlijk meer kost dan een paar maanden geleden.

Laten we eerlijk zijn; uw autoverzekering is van groot belang, maar wel een kostenpost. Juist op het gebied van autoverzekeringen is er veel veranderd. Er zijn nieuwe aanbieders op de markt gekomen en tarieven zijn aangepast. Daarbij zijn ook vaak de voorwaarden aangepast, dus er zitten soms wel addertjes onder het gras. De goedkoopste is ook bij verzekeringen niet altijd de beste keuze. Laat ons eens voor u nagaan of uw huidige autoverzekering nog steeds de optimale voor u is.

Advies toezichthouder over pensioencommunicatie  

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderschrijft de aanbevelingen van de Europese pensioen- en verzekeraartoezichthouder (EIOPA )voor effectieve pensioencommunicatie. De EIOPA heeft een aantal aandachtspunten geformuleerd die volgens de AFM van belang zijn voor alle organisaties die met consumenten communiceren over pensioenen.

Een greep uit de aanbevelingen: gebruik eenvoudig taalgebruik, vermijd ingewikkelde vaktaal en maak duidelijk welke beslissingen de consument moet nemen op basis van de informatie. Een andere tip is om belangrijke informatie, zoals antwoord op de vraag hoeveel pensioen de consument krijgt, meteen duidelijk te maken.

Uit het feit dat de EIOPA het nodig vindt deze aanbevelingen te doen, blijkt dat de communicatie over pensioenen toch nog altijd een lastig onderwerp is. Het Uniform Pensioen Overzicht is een stap in de goede richting, maar kunt u hier wijs uit? Heeft u vragen over uw oudedagsvoorziening? Maak gerust een afspraak met ons. Want een deskundig advies kan heel verhelderend zijn.


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij KiFiD

Aeilkema & partners © 2014