14 april 2011 Nederland schermt haar bezittingen af.

2e kwartaal 2011

 

Onderwerpen



Disclaimer

Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.

 


Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij:

We hebben al weer kunnen genieten van diverse mooie lentedagen. Wat is het toch heerlijk om zonder jas naar buiten te kunnen en op een bankje te genieten van de zon. Wellicht krijgt u juist lentekriebels van het mooie weer en gaat u volop aan de slag in de tuin. Of trekt u er op uit met het gezin om gezellig een wandeling in de natuur te maken. Aan deze mooie dagen zit helaas ook een donkere kant. Cijfers laten zien dat het aantal woninginbraken aan het begin van de lente stijgt. Waarom? Omdat we deuren en ramen openzetten, de lente in huis laten, maar daarmee ook dieven volop de gelegenheid geven om binnen te komen. In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan het beschermen van uw bezittingen in- en rond het huis.

Beter voorkomen dan genezen  Een inboedelverzekering in alle kleuren en maten 
Een ongeluk zit in een klein hoekje. En een inbraak vindt plaats door een klein raampje. Zelfs dat kleine raampje op de eerste of tweede verdieping! Verklein het risico op woninginbraak door het lastig te maken voor inbrekers. We geven u graag wat tips over voorzorgsmaatregelen die u zelf kunt nemen om inbrekers af te schrikken.

Algemene tips

  • Laat nooit sleutels zitten aan de binnenzijde van het slot.
  • Zorg voor goede verlichting bij toegangsdeuren.
  • Houd de groenvoorziening rondom de woning laag.
  • Merk waardevolle voorwerpen met postcode/huisnummer.
  • Schaf een inbraakwerende kluis aan en berg uw waardevolle spullen daarin op.
  • Berg ladders of ander klimmateriaal op achter slot en grendel.

Bij het verlaten van de woning

  • Laat als het donker is en u van huis bent, net zoveel licht branden als normaal.
  • Gebruik een schakelklok en denk daarbij ook aan de bovenverdieping.
  • Doe de deur altijd goed op slot (nachtslot, penslot), ook als u maar even weg bent.
  • Leg nooit sleutels onder de buitenmat of ergens anders buiten.

 


De spullen in uw huis kunnen op allerlei manieren beschadigen. De financiële gevolgen hiervan zijn zeer vervelend. Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor de financiële gevolgen van deze schade. Over het algemeen dekt een dergelijke verzekering de schade aan uw spullen als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, neerslag en bliksem. Naast de directe schade aan uw inboedel, zijn vaak ook bepaalde kosten gedekt. Denkt u aan de kosten van het opruimen na een schade.

Voorwaarden
Zoals bij alle verzekeringen, is ook de keuze van een goede inboedelverzekering een vak apart. Verzekeraars concurreren namelijk niet alleen op prijs bij een dergelijke verzekering. Ze hebben ook grote verschillen in de voorwaarden. Zo gelden in het algemeen beperkingen als je in een grote stad woont, of op kamers. Je bent dan namelijk gevoeliger voor diefstal. Maar ook zijn er verschillen in wat er wel of niet onder de verzekering valt. Zo heeft de een onderstaande wel standaard verzekerd, en de ander niet:

  • uw antieke klok
  • uw nieuwe flatscreen
  • spullen in de schuur of garage bij uw woning
  • inhoud van uw vriezer of koelkast (bedorven door langdurige stroomuitval)

De belangrijkste verschillen tussen dekkingen zitten in kostbare zaken. Zoals juwelen, schilderijen en elektronica. Verzekeraars vergoeden deze zaken tot een bepaald maximum bedrag. Dit bedrag verschilt van geval tot geval. Neemt u preventieve maatregelen, zoals een goed slot op de deur, een rookmelder of een politiekeurmerk veilig wonen, dan kunt u vaak premiekorting krijgen. We zetten graag de belangrijkste verschillen voor u op een rij en helpen u bij uw keuze.


Verzeker uw sociale media zodat u ongestoord digitaal blijft communiceren! 
Jong en oud, groot en klein, tegenwoordig lijkt iedereen actief bezig te zijn met sociale media. Een bekend voorbeeld hiervan is de affaire van Youp van ’t Hek met T-mobile. Dit werd binnen no-time een ‘trend’ op Twitter en al snel ook op tv. Ook de rellen in Egypte werden ondersteund dankzij Twitter. Jong en oud maakt gebruik van allerlei digitale media om met elkaar in contact te komen en te blijven. De nieuwste technieken worden hiervoor ingezet. Het bezit van een laptop of mobiele telefoon is al heel gewoon. In veel huishoudens worden deze aangevuld met een iPad, iPod, MP3speler, e-readers en ga zo maar door.

Prachtige middelen om met elkaar te communiceren, maar ook dure middelen. De aanschaf ervan wordt vaak weloverwogen gedaan. Diverse merken worden vergeleken op hun functionaliteit én hun prijs. Wat ons vaak verbaast, is dat men zoveel tijd steekt in de aanschaf van een dergelijk apparaat, maar er niet bij stilstaat dat deze makkelijk gestolen kan worden (uit een jaszak of ‘ik heb um even laten liggen en toen…’) of kapot gaat (‘hij viel uit mijn hand toen ik de telefoon oppakte). De kosten voor reparatie en vervanging kunnen onaangenaam hoog zijn. Helaas zijn veel van deze apparaten niet automatisch meeverzekerd op lopende verzekeringen. Daardoor moeten we nog (te) vaak onze klanten teleurstellen als zij een schade claimen. Vandaar onze oproep: zorg dat uw sociale media goed verzekerd met u rondloopt.


“Wie regelmatig nieuwe spullen koopt en het verzekerde bedrag niet aanpast, kan onderverzekerd raken”, waarschuwt de Consumentenbond 
Die waarschuwing onderschrijven wij. Bij het afsluiten van uw inboedelverzekering heeft u ons opgegeven wat uw bezittingen waard zijn. Voor de nieuwwaarde van deze spullen bent u dus verzekerd tegen schade, diefstal of vandalisme. Maar onze ervaring leert dat mensen in de loop der tijd nieuwe spullen aanschaffen. Wordt het verzekerde bedrag dan niet aanpast, dan loopt u het risico onderverzekerd te raken. Omdat het verzekerde bedrag namelijk lager is dan de werkelijke waarde van uw inboedel. Dat kan zeer vervelend uitpakken als u aanspraak wilt maken op de verzekering; u krijgt dan slechts een deel van de schade uitgekeerd. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, speelt dit niet alleen bij schades boven het verzekerde bedrag, maar ook kleinere schades zullen als gevolg van de onderverzekering niet volledig worden betaald.

Update
Om onderverzekering te voorkomen vragen wij u de waarde van uw inboedel te updaten. Dat kunt u eens in de vijf jaar doen, of na aanschaf van waardevolle apparatuur of een nieuw interieur. Verreweg het meest gebruikte hulpmiddel hiervoor is een inboedelwaardemeter. U kunt deze via ons kantoor verkrijgen. Indien u wenst, helpen wij u graag om de waarde van uw inboedel vast te stellen.
Soms heeft een wijziging in verzekerde som invloed op de hoogte van de premie. Toch denken wij dat een premieverhoging van een paar euro niet opweegt tegen het risico van onderverzekering. Ons advies is dus om regelmatig uw inboedel te waarderen!

Meer weten over…
…inboedelverzekeringen? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.


 


Aeilkema & partners © 2014