12 februari 2013 Actuele ontwikkelingen in de financiele wereld komen dichtbij.

Actuele ontwikkelingen in de financiële wereld komen dichtbij

Onderwerpen

1e kwartaal 2013

 

Voorwoord

Het weer is nogal wisselvallig. Echt Nederlands dus; je kunt er geen peil op trekken. Hetzelfde geldt voor de politiek. Op zich niet erg, ware het niet dat de beslissingen die men in Den Haag neemt vaak gevolgen hebben voor uw portemonnee. Daarom proberen we u zo goed mogelijk te informeren via deze nieuwsbrief. We wensen u veel leesplezier.

Weer een bank rijker  

Met de nationalisatie van SNS REAAL is de Nederlandse staat weer een bank rijker. Na de overname van Fortis ASR en ABN Amro is dit de derde bank die in handen is van de overheid. Maar wat betekent dat nu voor u?

Als u klant bent van SNS, bijvoorbeeld met een hypotheek of een spaar- of betaalrekening, verandert er in principe niets. Het saldo op uw rekening blijft gewoon staan en u moet uw schuld gewoon aflossen. Dus de meeste Nederlanders zullen niet meteen iets merken van de inlijving van SNS REAAL. Maar SNS mag, als staatsbank, nu niet meer stunten met tarieven, wat niet goed is voor de concurrentie. De rente op de spaarrekeningen van SNS zal zeer waarschijnlijk omlaag gaan.

Dit betekent dat het mogelijk interessant is om uw financiële toekomst te laten analyseren. Kunt u het beste sparen, of is een deposito of obligatie mogelijk toch interessanter? Of wellicht aflossen op uw huis? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig en afhankelijk van uw wensen en verwachtingen. Als uw financieel expert kunnen wij u hierover een passend advies geven. Vraag ons daarom naar de mogelijkheden.

Inkomen beter beschermd bij nieuwe baan  

Het inkomen van werknemers met een gezondheidsbeperking die van baan willen veranderen, wordt beter beschermd. Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie zijn dat onlangs overeengekomen in een convenant. Hiermee wordt een belangrijke drempel weggenomen om van baan te veranderen voor mensen die geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn.

Het convenant moet ervoor zorgen dat er geen onnodige ‘gaten’ vallen in de inkomensbescherming en heeft betrekking op de arbeidsongeschiktheidsdekking in pensioenregelingen bij zowel verzekeraars als pensioenfondsen. Het is belangrijk dat re-integratie wordt bevorderd en dankzij de afspraken lopen werknemers die arbeidsongeschikt zijn binnenkort geen financieel risico meer als ze van baan wisselen.

Ook als u geen gezondheidsbeperking heeft, moet u ervoor zorgen dat uw pensioen toereikend is wanneer u later stopt met werken. Zeker wanneer u vaker van baan bent gewisseld, bestaat de kans dat u een zogenaamd pensioengat heeft. Een deskundig advies geeft u inzicht in uw situatie, en of u maatregelen moet nemen. Laat ons u tijdig hierover informeren zodat u nog ruimte heeft om maatregelen te nemen, mocht dit wenselijk zijn.

Aantal arbeidszaken stijgt snel  

Het aantal conflicten tussen werkgevers en werknemers is in een rap tempo aan het stijgen. Een van de grootste rechtsbijstandverzekeraars meldt dat in 2012 het aantal arbeidszaken met maar liefst 14 procent is gestegen ten opzichte van 2011. De verwachting is dat deze stijging zich in 2013 zal voortzetten.

De oorzaak ligt vanzelfsprekend in de aanhoudende crisis. Na de kleinere bedrijven moeten nu ook grotere ondernemingen noodgedwongen afscheid nemen van hun personeel. Daarbij is het opvallend dat werkgevers de druk opvoeren. Werknemers krijgen steeds vaker slechts een dag de tijd om akkoord te gaan met een voorstel.

Als u onverhoopt in zo’n situatie terecht komt, is goede begeleiding onontbeerlijk. Met een rechtsbijstandspolis verzekert u zich van adequate rechtshulp, zonder dat u met een torenhoge declaratie wordt geconfronteerd. Wilt u hier meer over weten? Vraag het ons.

Hypotheekregels toch niet versoepeld  

Sinds 1 januari moeten nieuwe hypotheken binnen dertig jaar volgens een vast schema volledig worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Verschillende partijen in de Eerste Kamer hadden erop aangedrongen deze regels te versoepelen, omdat zij vinden dat de nieuwe regels de vastzittende woningmarkt niet voldoende openbreken. Maar het kabinet gaat de nieuwe hypotheekregels vooralsnog niet verder versoepelen.

Minister Stef Blok voor Wonen is van mening dat een versoepeling van de regels geld kost, dat er simpelweg niet is. Bovendien zijn er volgens hem al voldoende afspraken om mensen die een woning willen kopen, te helpen. Zo is er twintig miljoen euro beschikbaar voor startersleningen, en als u zicht hebt op een inkomensstijging kunt u makkelijker een hogere hypotheek afsluiten.

Het is dus inderdaad zo dat de regels strenger zijn geworden, maar dat betekent niet dat u geen hypotheek af zou kunnen sluiten. Wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Wij berekenen graag voor u de mogelijkheden.

Aeilkema & partners © 2014