08 mei 2013 Altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen.

Altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen

Onderwerpen

2e kwartaal 2013

Voorwoord

Op 30 april was het dan zover: met Willem-Alexander heeft Nederland voor het eerst in 133 jaar weer een koning. In zijn toespraak voorafgaand aan de eed zei de nieuwe koning dat hij aantreedt “in een periode waarin velen zich kwetsbaar voelen. Ze zijn onzeker over hun inkomen of hun leefomgeving.” Of koning Willem-Alexander ervoor kan zorgen dat de welvaart voor ons land in stand wordt gehouden, moet nog maar blijken. Wij zullen in elk geval ons best doen u zo goed mogelijk te informeren, zodat u uw financiële toekomst met vertrouwen tegemoet kunt zien. Daarom wensen wij u veel leesplezier met deze nieuwsbrief.

Versneld aflossen: doen of niet?  

Onlangs berichtte het NOS-journaal dat woningbezitters in het eerste kwartaal flink meer op hun hypotheek hebben afgelost dan het jaar daarvoor. De oorzaak is dat veel mensen zich meer dan voorheen bewust zijn van hun schulden. Extra aflossen is bijvoorbeeld bedoeld om te voorkomen dat er een restschuld overblijft als de woning wordt verkocht.

Het lijkt een goed idee om extra af te lossen, maar dat is niet altijd het geval. Want uw hypotheek wordt weliswaar lager, maar u profiteert voor het afgeloste bedrag niet meer van de hypotheekrenteaftrek. Bovendien kunt u het geld dat u heeft afgelost nergens anders voor gebruiken. Of het interessant is om extra af te lossen hangt af van een aantal factoren, zoals de hoogte van uw spaargeld en de hoogte van uw hypotheek in verhouding tot de waarde van uw woning. Heeft u een spaar- of bankhypotheek, dan kunt u waarschijnlijk beter extra premie inleggen. Wilt u weten wat in uw situatie het beste is? Neem dan contact met ons op.

Weet wat u (niet) hebt  

“Nederlander kent oorzaken staatschuld onvoldoende” kopte een recent persbericht van De Nederlandsche Bank (DNB), naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek van DNB. We weten niet hoe hoog de staatsschuld is en ook niet wat de oorzaak is.

Twintig procent van de ondervraagden weet een redelijk goede schatting te geven van de staatsschuld. Het merendeel denkt er echter te rooskleurig over. Verder denken veel mensen dat de oorzaak van de hoge staatsschuld ligt in de steun aan zwakke Europese landen en aan financiële instellingen. Maar volgens DNB hebben de reguliere begrotingstekorten een veel grotere invloed.

Hoewel iedereen er wel mee te maken heeft, is het geen verrassing dat niet iedere Nederlander de details over de staatsschuld weet. Anders is dat natuurlijk als het om uzelf gaat. Want alleen als u uw huishoudboekje op orde houdt, zorgt u ervoor dat u ook in de toekomst kunt blijven leven zoals u gewend bent. Wilt u meer inzicht in uw financiële situatie? Kom dan eens langs of maak dan een afspraak. Want wij zijn er om u hierbij te helpen.

Pas op uw spullen!  

Eindelijk begint het wat mooier weer te worden. Dus leven we meer in de buitenlucht, bijvoorbeeld om lekker in de tuin te werken of om rustig te genieten van het zonnetje. Maar realiseert u zich dat ook dieven dit in de gaten hebben? Die lopen naar binnen terwijl u in de tuin werkt. Echt, u zou niet de eerste zijn die het overkomt. Zaak dus om op uw spullen te passen!

Inbrekers zijn brutaal en als ze hun kans schoon zien, nemen ze zonder pardon uw laptop of portemonnee weg. Maak het dieven daarom niet gemakkelijk en breng ze niet in de verleiding. Sluit ramen en deuren af en leg kostbaarheden niet in het zicht. Want voorkomen is beter dan genezen.

Als er onverhoopt toch iets bij u wordt weggehaald, kunt maar beter goed verzekerd zijn. Met een goede inboedelverzekering zorgt u ervoor dat de materiële schade die u lijdt in elk geval vergoed wordt. Maar het belangrijkste advies is toch: voorkom dat u bestolen wordt. Dat bespaart u namelijk een boel ellende!

Minder verkeersslachtoffers in 2012  

Ieder jaar publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers over het aantal verkeersdoden in Nederland. In 2012 vielen er 11 minder doden in het verkeer dan het jaar daarvoor. Een positieve ontwikkeling, hoewel ieder slachtoffer er natuurlijk een te veel is. Het aantal gewonden kan niet met zekerheid worden vastgesteld, omdat die gegevens niet centraal worden bijgehouden. De laatste jaren schommelt het aantal ernstig gewonden rond de 25.000.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de meeste verkeersdoden die zijn te betreuren, fietsers en automobilisten zijn, gevolgd door brom- en snorfietsers en voetgangers. Daarbij moet wel worden aangetekend dat er veel meer fietsers en automobilisten zijn dan brom- en snorfietsers.

Als u betrokken raakt bij een verkeersongeval, is het te hopen dat er geen gewonden vallen, of nog erger. Hoe dan ook is het belangrijk dat u goed verzekerd bent. Bijvoorbeeld met een aansprakelijkheids- of rechtsbijstandverzekering. Wilt u weten of uw verzekeringspakket nog helemaal voldoet? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer.


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij KiFiD

Afmelden voor de nieuwskrant

Aeilkema & partners © 2014